NELERİ SORMALISINIZ?

Şikayetlerinizi anlattıktan ve muayene olduktan sonra doktorunuza sizde hangi bulguları tespit ettiğini sorun. Bu bulguların ne anlama geldiğini öğrenin. Açıklamada bilmediğiniz tıbbi terimler geçiyorsa anlayabileceğiniz şekilde ifade edilmesini talep edin.

kelebekEğer flimler, tetkikler isteniyorsa bunların ne amaçla yapıldığını ve nasıl yapıldığını sorup öğrenin. Bunlar size tanı konulması sürecine uyumunuzu artırır. Sonuçta bir tanı alıyorsanız bu hastalığın doğal seyri, tedavi biçimleri, tedavi sonuçları hakkında bilgilenmeye çalışın.

Size durumunuzla ilgili nihai açıklama yapılırken şunu akılda tutmanız iyi olur. Sizin hissettiğiniz her rahatsızlık hissi, her şikayet bir hastalık anlamına gelmeyebilir. Rahatsız olmanız elbette önemli ve anlamlıdır. Ama her şikayet için vücudunuza bir kimyasal(ilaç) ya da fiziksel(cerrahi) müdahale uygulanması gerekmez.

Merak etmeyin doktorunuz hemen her zaman olanı olduğu gibi söyleyecektir. Geçiştirmek ya da gizlemek doktor için de risktir. "Sizde şu hastalık var" demesine oranla "durumunuzda bir tehlike yok" demesi doktora daha çok sorumluluk yükler.

Hastalık da ve sağlık da mutlak değildir. Bazen sağlığınız açısından içinde bulunduğunuz konum ne sağlıklı olmak ne de hastalıklı olmak anlamına gelmeyen gri tonlarda olabilir. Örneğin hastanelerin acil servislerine karın ağrısı şikayetiyle başvuran her üç hastadan birinde hiçbir hastalık saptanmaz. Hiçbir şey yapılmasa da ağrı bir süre sonra kendiliğinden geçer, bu durum normal değildir ama hastalık da değildir.

Bir başlık ekleyin kopyası

Bir başlık ekleyin kopyası 2

Bir başlık ekleyin