İNTERNETTEN BAKTIM, PANİK OLDUM!
İnternetten şikayetiniz konusunda bilgi edinmeye çalışırken lütfen dikkatli olun. İnternette okuduğunuz bilgilerin güvenilirliğinden çoğu zaman emin olamazsınız. Çünkü kaynak kontrolü yapmanız çok zordur.
Web sayfası çok güvenilir bir kaynağa ait olsa dahi sağlık alanında hep bir anlatım sorunu vardır.
♣Tıbbi durumların, sorunların, sağlıkçı olmayanlar tarafından anlaşılabilecek şekilde günlük bir dille ifade edilmesi oldukça zordur. Tıp kapsamı ve derinliği itibariyle kavramlar, terimler kullanmayı zorunlu kılan bir alandır.
İntenette okuyup güvenebileceğiniz içerikler doğru, objektif, güncel, yeterli, açık ve herkesçe anlaşılır niteliklere sahip olmalıdır. Sağlıkla ilgili milyonlarca sayfa arasında bu özelliklere sahip olmayan sayfaların oranı maalesef hiç de az değildir.
Alelade bir metnin hakettiğinden daha fazla önemsenerek okunması birçok zaman korkuya, kaygıya, paniğe, huzursuzluğa ve belki de uykusuz bir geceye mal olmaktadır.
İnsan olarak bilgisayarlardan çok daha kompleks bir yapıya ve işleyişe sahip olduğumuz açıktır. Hiç bir teknik terim kullanmadan bilgisayarınızın arızasının veya tamirinin ifade edilmeye çalışıldığını düşünün. Günlük konuşma diliyle bilgisayarların donamımı, yazılımı üzerine konuşmakta neden zorlanırsak sağlık, hastalık ve tedaviler üzerine konuşmakta da o yüzden zorlanırız.
♣Anlatan ve anlamaya çalışan tıp terimleri kullanmıyorsa, karşılıklı konuşma imkanı olmadan sadece internetten okunan tıbbi yazıların eksik ve yanlış anlaşılma ihtimali az değildir.
Ayrıca internet taramalarında çıkan binlerce sonucun içinden kendi durumunuzla alakalı olanı ayırt edebilmeniz kolay değildir.
Örneğin koltuk altınızda bir şişlik hissettiniz. Google'da “lenf bezi” ve “kanser” kelimelerini yazarak taradınız. On binlerce başlık bulursunuz. Kestirmeden gidip her lenf bezinin kanserle ilişkili olabileceği kanaatine varmak çok anlamsızdır.
Google arama motorunda “otomobil” ve “ölüm” kelimelerini yazarsanız da yüz milyon civarında başlık bulursunuz. Bir lenf bezi şişmesinin kanserle ilişkisi elbette olabilir ancak bu araba kullanmanın ölümle olan ilişkisinden çok farklı değildir.
Her araba kullanan ölmez. Hiç araba kullanmayanlar da ölür. Her lenf bezi şişen kanser olmaz. Hiç lenf bezi şişmesi olmayan da kanser olabilir. Durduk yerde canınızı sıkmayın.
Sağlık konusunda internettten birkaç saatlik okumalarla belli şikayetler veya hastalıklar hakkında bir kanaate ulaşmaya çalışmak çok iddialı bir davranış olur.
Tıp Fakültelerinde hastalıklardan önce temel tıp bilimleri öğretilir; tıbbi biyoloji, biyokimya, biyofizik, biyoistatistik, anatomi, histoloji, embriyoloji, fizyoloji, mikrobiyoloji, patoloji, farmakoloji vb.
Seçilmiş öğrenciler bu bilimleri öğrenmek için en az 2-3 yıl emek harcarlar. Çünkü temel tıp bilimleri öğrenilmeden hastalıklarla ilgili okunacak şeylerin çoğu havada kalır.
Nasıl ki bilgisayarınız bozulduğunda bilgisayar mühendisi olmaya çalışmıyorsanız, lütfen rahatsızlıklarınız ortaya çıktığında da doktor olmaya çalışmayın.
Gerçekci olun. İnternet üzerinden kendinizin veya yakınlarınızın doktoru olmanız mümkün değildir.
♣İnternette tıbbi konularda bilgilen(dir)menin hedefleri olsa olsa; sağlık konusunda farkındalık düzeyini yükseltmek ve hastaların teşhis-tedavi süreçlerine uyumunu artırmak olabilir.
"Günlük hayatınızı etkileyecek ölçüde belirgin" bir şikayetiniz varsa lütfen interneti kapatıp doktora gidin.
İnternetten sorunsuz ve verimli bir şekilde yararlanabilmeniz için önce gerçekten sizin durumunuzla ilgili başlıkların neler olabileceğini öğrenmeniz gerekir.
♦ Önce internete bakıp zihninizde bir kaosla doktora gitmektense, önce doktora gidip sonra internete bakmak daha mantıklıdır. Böylelikle sanal alemin girdaplarında kaybolmadan daha sağlıklı bilgiler edinme şansına sahip olabilirsiniz.
∼°⌉Θ⌈°∼