KESE Mİ ALINIYOR, TAŞ MI ALINIYOR?
Safra kesesi alınıyor. Sadece safra kesesinin içindeki taşı almak gibi bir işlem yok.
Safrea kesesi taşı ve itihabı olan hastalarda temel sorun(kök neden) safra kesesinin safrayı yoğunlaştırma yeteneğinin bozulmasıdır. Safra kesesi içeriğini oluşturan kimyasal maddeler arasında var olan ve safra kesesi tarafından sürdürülen bir oranlar dengesi vardır. İlk önce bu bozulur.
Değişen kimyasal oranlar çökelmelere ve çamurlaşmalara(sludge) yol açar. Çamurlaşma önce küçük milimetrik sonra da daha büyük taşların oluşumuna yol açacaktır. En sonunda safra kesesi ve safra yollarını çeşitli seviyelerde tıkayan taşlar klinik şikayetlere yol açacaktır.
Özetle taş bozulma sürecinin sebebi değil sonucudur. Kese içerisindeki taş bir biçimde ortadan kaldırılsa dahi aylar içinde yeniden oluşacaktır. Ortadan kaldırılması gereken şey bozulma sürecinin gerçek sebebi olan, iş görmeyen safra kesesidir.
"Taş mı alınıyor?" sorusu iki nedenle akla gelebilir.
Bir tanesi böbrek taşlarının kırılarak ya da skopik yöntemlerle büyük bir ameliyata gerek kalmadan ortadan kaldırılabiliyor olması çağrışım yapabilir. Ama yukarıda da açıkladığımız gibi durum başkadır.
İkinci bir olay safra kesesini aşarak veya doğrudan safra kanalında oluşmak suretiyle kanalı tıkayan taşlar gerçekten ameliyatsız ERCP denilen endoskopik işlemle temizlenip tedavi edilebilir. Ama dikkat edilirse burdaki taşlar safra kesesinde değil safra yollarındaki taşlardır. ERCP işleminden sonra da taşların kök nedeni olan safra kesesinin alınması ameliyatı sıklıkla gereken ve uygulanan bir işlemdir.