TÜP MİDE AMELİYATI - HASTANEDE YATIŞ DÖNEMİ
AMELİYATTAN SONRAKİ 1. GÜN
İlk gün küçük yudumlar halinde su içmeye başlanabilir. Başlangıçta içilen miktar önemli değildir. Maksat yeni mide işleyişine alışmaktır. Vücudun sıvı, tuz ve şeker ihtiyacı serumla karşılanır.
Hızlı ve sorunsuz bir iyileşme için hareketli olmak ve derin solunum yapmak çok önemlidir. Bacak damarlarında pıhtı oluşma riskini en aza indirmek için hastanede kalınan süre boyunca emboli çorabı giyilmeli ve bol bol yürüyüş yapılmalıdır.
Akciğer fonksiyonlarını korumak için ise mümkün oldukça derin soluk alıp vermek ve önerilen cihazlarla solunum egzersizleri yapmak gereklidir.
AMELİYATTAN SONRAKİ 2. GÜN
Kan testleriyle kontroller yapılır. Uyanık kaldığınız sürece küçük yudumlar halinde her bir saatte - bir çay bardağı kadar su içmeniz önerilir. Günde en az bir litre su içilmelidir. Acele etmeden yavaş yavaş bunu başarabilirsiniz. Yürüyüş ve solunum egzersizlerine devam edilmelidir.
Radyoloji bölümünde ameliyat bölgesinin kontrol filmi çekilir. Bunun için ağızdan bir bardak kadar boyar (kontrast) maddeyi yudum yudum içmeniz istenir. Bu sırada mideden geçiş gözlenerek film çekilir. Filmden sonra diğer sulu gıdalara geçiş için beslenme uzmanı tarafından diyetiniz düzenlenir.
AMELİYATTAN SONRAKİ 3. GÜN
Berrak sıvı gıda ile devam edilir. Diyetisyenin önerisi doğrultusunda alınan sıvı gıdaların miktarı ve çeşidi artırılır.
İçilmesi gereken günlük toplam su miktarı 1,5 litreye çıkartılmalıdır. Yeterince sıvı alınabiliyorsa damardan serum ihtiyacı azaltılır ve kesilir.
Artık ilaçlar ağızdan hap şeklinde alabilir. Gerekirse haplar ezilip toz haline getirilip sulandırılarak da alınabilir.
Protein ve vitamin takviyeleri düzenlenir. Diyet ve ilaçlarla ilgili eğitimler tamamlandıktan sonra hastanede yatış dönemi tamamlanır.
♣ Ameliyat sonrası erken dönem klinik takip konusunda tüm obezite cerrahları tarafından kabul edilen standart bir uygulama söz konusu değildir. Yukarıda kendi klinik uygulamamız anlatılmıştır.