KAPALI FITIK AMELİYATI NASIL YAPILIR?
Kapalı (laparoskopik) kasık fıtığı ameliyatında işlemler karın duvarına yapılan minik kesilerden sokulan çubuk şeklinde aletlerle yapılır. Ameliyat için genel anestezi uygulanır, hasta tümüyle uyutulur.
İşlemin özü; karın duvarına içerden yaklaşarak gevşemiş veya ayrılmış katları ortaya koymak ve o alana yapay bir yama koyarak onarmak, sağlamlaştırmak şeklindedir.
Standart laparoskopik prosedürler uygulanır.
---(Önce göbekten civarından küçük bir boru sokularak karın boşluğu gazla şişirilir. Cerrahi aletler ve işlemler için görüş ve hareket alanı oluşturulur. Sonra boru içinden çubuk biçiminde bir kamera karın içine gönderilir. Karın içindeki manzara televizyon ekranına yansıtılır.
Sağdan ve soldan birer adet daha küçük boru yerleştirilerek çubuk biçimindeki cerrahi aletler içeri sokulur. Cerrah kullanmakta olduğu aletleri ve yaptığı işlemleri ekrandan izleyerek ameliyat yapar.
Kamera görüntüyü büyüterek ve istenilen açıdan yansıtabilir. Gerekirse ameliyat sırasında video kaydı yapılabilir.)---
Ameliyatta önce karın duvarı en iç zar tabakası (periton) yaprak şeklinde açılır. Bozulmuş zar tabakaları ve fıtık açıklığı ortaya konur. Varsa açıklıktan karın duvarı dışına doğru sarkan karın örtüleri(omentum) veya bağırsaklar karın içine geri çekilir.
♣Onarımda açık ameliyatta da kullanılan polipropilen ağ örgü yapısındaki yapay yamalar kullanılır. Yama büyüklüğü fıtık alanının genişliği dikkate alınarak belirlenir. Yama boyutları zar zayıflığı olan alanın büyüklüğüne göre 7x15 cm, 10x15 cm. vb. değişebilir. Laparoskopik ameliyatta kullanılmak üzere özel olarak hazırlanmış (kasık çukuruna oturacak şekilde üç boyutlu-hafızalı olarak önceden biçimlendirilmiş) yama çeşitleri de mevcuttur.
Yama kendi üzerine sarılarak bir rulo haline getirilir ve bir borudan sokularak karın içine gönderilir. Yama fıtık alanının üzerini kaplayacak şekilde karın duvarı iç yüzüne serilir. Belli bölgelerden titanyum yaylar ve sonradan eriyen sabitleyici zımbalarla karın duvarına tesbit edilir.
İlk başta yaprak tarzında kaldırılan iç zar tabakası (periton) en sonda yama üzerinden eski yerine geri kapatılır. Böylelikle yama karın duvarı tabakaları arasına alınmış, iç organlarla teması engellenmiş olur. İşlem biterken içerdeki gaz tümüyle boşaltılıp, minik kesiler gizli dikişlerle yaklaştırılarak ameliyat tamamlanır.
Ameliyat süresi genellikle 30-60 dakika arasında değişir. Fıtık şişliği torbaya doğru inen hastalarda ve iç organların bozulmuş zarlara yapışık olduğu vakalarda ameliyat daha uzun sürebilir ve daha çok cerrahi tecrübe gerektirebilir.
♣Hastalığın erken dönemlerinde başvuran fıtık hastalarında ameliyat kısa ve konforlu, iyileşme süreci sorunsuz ve rahattır.