AMELİYAT DIŞI MÜDAHALELER NELERDİR?
LASTİK BANTLA BOĞMA (LASTİK BAND LİGASYON)
İç hemoroidlerin köküne vakumlu bir alet yardımıyla ince minik lastik halkalar oturtularak şişmiş yastıkcığın kan dolaşımı boğulur, engellenir.
Yastıkcık yapısı bir hafta içinde kurur ve kendiliğinden düşer. Nadir de olsa kanamaya ve ağrıya yol açabilir. Orta dereceli iç hemoroidlerde etkilidir.
Makat kanalının çıkıma yakın son 2 santimetrelik kısmı ağrıya çok duyarlıdır. Dış hemoroidlere lastik bantla boğma yöntemi uygulanamaz.
NASIRLAŞTIRICI (SKLEROZAN) MADDE ENJEKSİYONU
Yastıkcık yapısı içindeki damarları büzerek etki eder. Etkinliği sınırlıdır.
KIZILÖTESİ IŞIN İLE YAKMA (İNFRARED FOTOKOAGULASYON)
Yastıkcık yapılarının kökü ışınla yakılır. Kan dolaşımı bozularak şişliğin kurutulması amaçlanır. Basit, kısa ve kolay bir işlemdir. 2-3 haftalık aralarla birkaç seans halinde uygulanması gerekir. Kırk yılı aşkın süredir bilinen bir yöntemdir. Hafif ve orta dereceli hemoroidlerin bir kısmında fayda sağlar. İlerlemiş; 3. 4. derece hemoroidlerin tedavisinde yeri yoktur. İşlem sonrası uzun vadede hastalığın tekrarlama oranı yüksektir. Teknik açıdan öyle olmamasına rağmen sanki bir "Lazer" uygulamasıymış gibi sunularak pazarlanması yaygındır.
HEMOROİDAL HASTALIKTA LASER UYGULAMASI
Son yıllarda geliştirilen laser ışınları ile hemoroid yastıkcıklarının yakılıp, soldurulup, kurutulması şeklinde bir uygulmadır. Lokal ya da spinal anestezi altında günübirlik uygulanabilir. Genellikle ağrısız bir işlemdir. Klasik ameliaya oranla maliyeti yüksektir. 3. derece (sık sık dışarı çıkıp zorlukla geri giren) hemoroidlerin tedavsinde başarılı sonuç verir. Ancak 4. derece (sürekli dışarda duran, hiç içeri itilemeyen) hemoroidlerin tedevisinde yeterli değildir.