HEMOROİD MUAYENESİ NASIL YAPILIR?
Hemoroid teşhisi için muayene şarttır. Muayeneye gelmeden birkaç saat önce tuvalet ihtiyacınızı gidermiş olmanız muayene sırasında size rahatlık sağlar.
Muayenede sizden sedyenin üzerinde, dizleriniz üstünde öne eğilmiş, alnınız ve dirsekleriniz yere değecek vaziyette (diz-dirsek pozisyonunda) durmanız istenir. Dış hemoroid yastıkçıklarının ve makat çatlaklarının görülmesi için anal bölge etrafındaki derinin hafifçe yanlara doğru çekilmesi yeterlidir.
Ancak iç hemoroidlerin değerlendirilmesi veya o bölgede muhtemel başka rahatsızlıkların saptanması için bağırsağın son 5-6 santimetrelik kısmının, makat kanalını görmeye yarayan bir alet (anaskop) ile ve parmak ile değerlendirilmesi (rektal tuşe) gerekir. Bunun için parmak ucuna ve anal girime kayganlaştırıcı krem sürülerek parmak içeriye doğru ilerletilir. Bu işlem çok rahatsız edici gibi görünmekle beraber -makat çatlağı olan hastalar hariç- ağrısızdır. Hastanın kendisini olabildiğince rahat bırakması gereklidir. Hasta telaşla ve tedirginlikle kendini aşırı kasmadığı sürece ağrı olmaz.
Hemoroid hastalığı hafif derecede ve hastada kanama, ağrı gibi şikayetler varsa arka planda başka sebepler aranmalıdır. Eğer makat çatlağı (fissür) de yoksa kalın bağırsağın daha üst kısımlarının ışıklı hortumla incelenmesi (kolonoskopi) yapılması gerekebilir.