REFLÜ #3
AMELİYAT ÖNCESİ HAZIRLIKLAR NELERDİR?
Ameliyat kararı verilen tüm hastalar anestezi uzmanı tarafından muayene edilmelidir.
Hasta eğer aspirin, coraspin, kumadin vb. kan sulandırıcı ilaçlar kullanıyorsa, önce ilaçları kesilip 5-6 gün ilaçların etkilerinin geçmesi beklendikten sonra ameliyat edilmeleri gerekir.
HANGİ HASTALARA AMELİYAT GEREKLİDİR?
Ameliyat için en uygun yaş aralığı 20-50 yaş arasıdır. Çocuklardaki ve hamilelerdeki reflü problemlerine yaklaşım farklıdır. Bu tür hastaların öncelikle ilgili branşlar tarafından takip edilmesi uygundur.
İLAÇLARIN REFLÜ TEDAVİSİNDEKİ YERİ NEDİR?
İlaçlar temel olarak iki tür etkiyle faydalı olabilir. Bunlardan birincisi yemek borusunun iç yüzünü sıvayarak asit temasının engellenmesi şeklindedir. İkincisi ise mide asit salınımının azaltılarak ya da salgılanmış asidin asitlik derecesini zayıflatarak (nötralize ederek) zararlarının azaltılmasıdır.
REFLÜ HASTASINA İLK TAVSİYER NELERDİR?
Sigara içiyorsanız bırakın, kilo fazlanız varsa zayıflayın.
Aşırı yemekten, midenizi aşırı miktarda doldurmaktan sakının, karnınızı sıkıştıracak türden dar giysiler giymekten kaçının.
REFLÜ NASIL BİR HASTALIKTIR?
Reflü olarak bilinen hastalığın tam adı Gastro-Özefajiyal Reflü Hastalığıdır (GÖRH). Mide asidinin yemek borusuna (özefagusa) geri kaçması şeklinde müzmin (kronik) bir hastalıktır. Yemek borusuna kaçan asit reflü belirti ve bulgularına yol açar.