EYVAH MEMEMDE KİTLE VAR !!!
Meme kanseri sıklığı göz önüne alındığında memelerde bir sertlik farkedildiği zaman meme kanseri korkusu yaşanması doğaldır. Memesinde sertlik hisseden birçok hastanın kanser olma korkusuyla panik halinde hastaneye geldiği görülür.
♣ Kırk yaşından küçük kadınlarda kanser nisbeten seyrek görülür ve sertlikler daha çok iyi huylu hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkabilir. Sertlik adet gördükten sonra değişebilir hatta kaybolabilir. Bu nedenle memelerinde sertlik hisseden 40 yaşın altındaki kadınların olayın üzerinden bir adet kanaması geçinceye kadar bekleyip, adet bittikten 4-5 gün sonra doktora başvurmaları teşhis yönünden daha pratik bir yoldur.
♣ Kırk yaşın üzerindeki kadınların ise memelerinde bir sertlik hisseder hissetmez bir Genel Cerrahi Uzmanına başvurmaları önerilir.
.
Muayene olup belli bir sonuç alıncaya kadar şöyle düşünmenizi tavsiye ederiz.
√ ASLINDA BU GERÇEK BİR KİTLE OLMAYABİLİR. Meme içinde salgı bezleri, salgı kanalları, destek dokusu, yağ dokusu gibi farklı kıvamda dokular vardır. Özellikle salgısal dokular hormonların etkileriyle sık sık değişimler gösterebilirler.
√ ELE GELEN SERTLİK ÇOĞU ZAMAN İYİ HUYLU BİR KİTLE OLABİLİR. Özellikle sıvı içerikli kesecikler şeklindeki (kistik) kitleler pek çok kadında gözlenebilir. Bunlar kanser yönünden bir risk taşımazlar.
Katı içerikli (solid) kitlelerin ise çoğu (fibroadenom, fibrokistik hastalık gibi) iyi huylu hastalıklara bağlı olabilir. Yakın takip edilmeleri ve kitlenin türünün saptanması için bazen parça (biyopsi) alınması gerekebilir.
√ Elbette farkedilen şey kötü huylu bir kitle de olabilir. Ancak bu ihtimal özellikle hasta 40 yaşın altındaysa yukarıda sayılan iyimser tahminlere oranla zayıf bir olasılıktır. Kesin sonuca muayene, görüntüleme tetkikleri ve gerekiyorsa biyopsi yapıldıktan sonra ulaşılabilir.
Meme parmaklar arasında sıkıştırılarak kontrol edildiği zaman bazı normal dokular kitle gibi algılanabilir.
Kendi kendine meme muayenesinde en uzun üç parmağın yumuşak kısımlarıyla
memenin ovalanarak veya sıvazlanarak muayene edilmesi önerilir.