20- MEME ALINMASI AMELİYATI (MASTEKTOMİ)
En sık yapılan meme kanseri ameliyatı modifiye radikal mastektomidir. Bu ameliyatta hastalığın bulunduğu meme ve o taraftaki koltuk altı lenf bezleri çıkartılır.
Ameliyat genel anestezi altında yapılır. Memeye ait dokular, meme üzerindeki bir kısım cilt ile birlikte göğüs duvarı kaslarına kadar tümüyle alınır. Aynı kesiden koltuk altında kola giden ana damarların üzerine kadar ilerlenerek bölgesel lenf kanalları ve düğümleri çıkartılacak kısma dahil edilir. Memenin bulunduğu bölge düzleşmiş olur. Cilt yatay bir çizgi oluşturacak şekilde yeniden yaklaştırılır. İşlem genellikle 100-150 dakika kadar sürer.
Ameliyattan çıkışta o taraftaki kol sargıyla gövdeye yaklaştırılmış ve ön kol askıya alınmış durumdadır. Ameliyat bölgesinden dışarıya doğru uzanan bir dren (ameliyat sahasından dışarıya uzanan 3-4 mm çapında bir hortum) bulunur.
Hastanede bir gece yatış yeterlidir. Hasta ameliyattan 5-6 saat sonra ayağa kalkıp gezebilir, yiyip-içebilir ertesi sabah taburcu olabilir. Ameliyat döneminin ağrısız geçirilmesi için ilk 2-3 gün, günde birkaç kez ağrı kesici alınması yeterlidir.
Hasta ameliyattan çıkarken konulan dren erken dönemde olabilecek sızmaların vakumla dışarıya alınmasını sağlar. Dren çoğu zaman ameliyattan sonraki ilk 3-4 gün yerinde tutulur. Gelen miktar günlük 30-40 mililitrenin altına inince dren çıkartılr.
Hastanın ameliyatta askıya alınan kolu ilk 4-5 gün kol askısında tutulur. Bu kolun erken dönemde fazla hareket ettirilmemesi, gövdeden fazla uzaklaştırılmaması istenir. Hasta ameliyattan sonra 2-3 günlük aralarla birkaç kez yara bakımı için kontrole çağrılıp pansumanı yapılır. Beşinci günden sonra kolun kontrollü bir şekilde olağan hareketlerine alıştırılması gerekir. Bunun için bir hafta kadar doktor tarafından gösterilen kol egzersizleri uygulanır.
Hasta 20. gün patoloji raporuyla beraber onkoloji uzmanına gönderilir. Hastaların kemoterapi veya radyoterapi alıp almayacaklarına onkoloji ve radyasyon onkolojisi uzmanları karar verir.