MEME

Hayatları boyunca her iki kadından birinde herhangi bir meme rahatsızlığı görülür.

Her 5 kadından birinde memeden doku örneği alınması gerekir.

Her 10-15 kadından birinde meme kanseri gelişir.

Türkiye'de her yıl yeni meme kanseri teşhisi alan kadın sayısının 30 bin civarında olduğu tahmin edilmektedir.

Erken dönemde, kitle çapı yarım santimetrenin altındayken tanı alan olgularda, hastalık hemen hemen hiç yayılmadan başarıyla kontrol altına alınabilmektedir. Ancak özellikle ülkemizin azgelişmiş kesimlerinde hastaların yarıdan çoğunun geç evrede tanı aldığı saptanmıştır.

Meme kanserinde tanı konulduktan sonraki 10 yıllık sağkalım oranları; erken evrelerde %90'ın üzerinde bulunurken geç evrelerde %50'nin altına düşmektedir.

Meme kanseri gelişmiş bir hasta tedavisiz doğal seyrine bırakıldığı zaman beklenen ortalama ömür üç yıldan kısadır.

Ancak günümüzde meme kanserine karşı çok güçlü tedavi imkanları geliştirilmiştir. Son elli yılda toplumda meme kanseri gelişme sıklığı yaklaşık iki katına çıkmış olmasına rağmen meme kanserine bağlı ölümlerin oranı azaltılmıştır.

Meme hastalıklarının büyük bir çoğunluğunun teşhisi için; meme ve koltuk altı muayenesi, meme ultrasonografisi ve mamografinin birlikte kullanılması yeterlidir.

Menapoz öncesi kadınlarda meme muayenesi için ideal zaman adet kanaması bittikten 5-7 gün sonrasıdır.

"GÖĞÜS" Değil "MEME" Lütfen

Resimde (eller arasında tutulan) organın Türkçedeki adı "göğüs" değil "MEME" dir. Meme hastalıklarıyla ilgili uzmanlık alanı ise Göğüs Hastalıkları veya Kadın Hastalıkları bölümü değil GENEL CERRAHİ bölümüdür.

MEME AĞRISI TEHLİKELİ MİDİR?

Meme ağrısı özellikle doğurganlık çağında olan kadınlarda oldukça sık görülen bir şikayettir.

Meme ağrılarının altından çoğu zaman iyi huylu meme hastalıkları, bazen de hastalık dahi sayılmayacak türden sebepler çıkabilir.

MEME KANSERİ - BELİRTİLER

Kadınlarda meme hastalıklarının belirtilerinin çoğu ortaktır. Başka bir anlatımla hem iyi huylu, hem kötü huylu hastalıklar benzer belirtilere yol açabilirler. İlk bakışta "BU KESİN MEME KANSERİDİR" dedirtecek SADECE MEME KANSERİNE ÖZGÜ SABİT BİR BELİRTİ VEYA BULGU YOKTUR.

EYVAH MEMEMDE KİTLE VAR !!!

Meme kanseri sıklığı göz önüne alındığında memelerde bir sertlik farkedildiği zaman meme kanseri korkusu yaşanması doğaldır. Memesinde sertlik hisseden birçok hastanın kanser olma korkusuyla panik halinde hastaneye geldiği görülür.

MEME BAŞINDAN AKINTI

Meme başının sıktırılması sonucunda az miktarda akıntı gelmesi birçok kadında rastlanabilen, olağan kabul edilen bir bulgudur. Sıktırmakla olan kan veya iltihap içermeyen akıntıların altında illa bir hastalık bulunması gerekmez.

MEME İLTİHABI (MASTİT)

Meme iltihabı (mastit) memede ağrı, kızarıklık, hassasiyet ve sertlikle giden bir tablodur. En sık emziren annelerde doğumdan sonraki ilk üç aylık dönemde görülür. Memede ağrı, hassasiyet ve kızarıklık olur. Yüksek ateş, titreme, halsizlik gibi genel belirtiler de eşlik eder. Sebep genellikle meme başındaki çatlaklardan giren mikroplardır.

Paylaş Facebook Twitter E-Mail Whatsapp

Bir başlık ekleyin kopyası

Bir başlık ekleyin kopyası 2

Bir başlık ekleyin