DALAK NASIL BİR ORGANDIR?
Dalak, karın boşluğunun sol-üst-arka köşesinde, diyafragmanın hemen altında yer alan yumruk büyüklüğünde bir organdır. Midenin sol-üst tarafında, sol böbreğin önünde bulunur.
Dalak diafragmaya, mideye, kalın bağırsağa, pankreasa ve sol böbreğe uzanan bağlarla yerinde asılı durur. Trafik kazalarında en çok yaralanan ve karın içi kanamaya yol açan katı yapıdaki (solid) organdır.
Yetişkinlerde ortalama ağırlığı 150 gram, ortalama boyutları en-boy-kalınlık 7-12-4 cm dir. Dalağın boyunun 15 cm'den uzun veya ağırlığının 500 gramdan fazla olması dalak büyümesi (splenomegali) olarak kabul edilir.
Dalak tek organdır. Ancak her beş kişiden birinde, çoğu dalak iç yüzüne komşu olmak üzere, birkaç cm çapında, fazladan (aksesuar) bir dalak dokusu daha bulunur.
Dalak, bebeğin anne karnında erken gelişim (fetüs) evresinde kan hücrelerinin yapımında görev alır. Ancak dalağın bu fonksiyonu doğumdan önce biter. Daha sonraki yaşam sürecinde dalağın temel işlevlerinden biri kanı süzerek bozulmuş veya ömrünü tamamlamış kan hücrelerini ayıklamak şeklindedir. Dalak bu işlemi vücuttaki tüm kanı her 20 dakikada bir süzerek yapar. Dalak ayrıca bağışıklıkla ilgili ve bazı mikroplara dirençle ilgili görevler de üstlenir.